« « Lätta på trycket i framgaffeln | Atherton (mtb) vs. Knight (enduro) » »

Spänna ekrar

Veckans tips
Se över ekrarna är något man bör göra regelbundet. Det är inte alltid du kommer att behöva spänna men ta för vana att gå över ekrarna efter varje tvätt. Slarvar man med detta kommer så småningom vissa ekrar att bli lösa och fälgen kommer att slå sig. Du minskar även risken för att ekrarna rostar fast eller korroderar om du ofta gör en översyn. På en helt ny hoj är detta jätteviktigt då det tar några timmar innan ekrarna sätter sig.

Rätt ekernyckel är ett måste. Passningen måste vara exakt annars kommer du att förstöra ekerskallen. På bilden använder jag en momentnyckel för ekrar vilket är ett suveränt verktyg där varje eker blir dragen till ett exakt moment. Har man en vanlig ekernyckel får man gå på känsla och ton. Genom att slå på ekrarna med ekernyckeln kan man höra om ekern är bra spänd, en hög ljus klang och du vet att ekern är i rätt område.

Steg 1 – smörja ekrar:
Se till att hjulen är rena och börja med att smörja ekrarna med förslagsvis 5-56 eller WD40. Den tunna oljan tränger ut vatten och smörjer innan du börjar skruva.

Steg 2 – spänna ekrar:
Ta ut en startpunkt, exempelvis däcklåset, och spänn i följden om var tredje eker. Om en eker är lös spänn den då max ett varv, även om den fortfarande är lös ska du inte fortsätta spänna den utan gå vidare på nästa. Detta för att motverka att fälgen slår sig. När du gått över alla ekrar ska du höra en klar klang i varje eker. De ska vara hårt spända (men inte så att du tar i för allt vad du har).

Om en eker har rostat eller ärjat fast kan man få byta ut den. Enklast är då att klippa av den och dra ut den genom att montera av däck och slang.


Kommentarer

Inga kommentarer för “Spänna ekrar”

Kommentera!

Du måste vara inloggad för kommentera.

« « Lätta på trycket i framgaffeln | Atherton (mtb) vs. Knight (enduro) » »