« « Hemma hos Tony Cairoli | Säkerhetswire för Brembobromsar » »

Rengöring av luftfilter

Byta luftfilter är förmodligen den viktigaste servicen man kan göra på en cross eller endurohoj. Luftfilter ska rengöras efter varje eller varannan körning. Här ger vi dig en snabbguide till en effektiv rengöring. Vid denna rengöring har produkter från No-Toil använts, dessa medel är biologiskt nedbrytbara och man kan hälla ut resterna i avloppet. Tänk på att om du använder No-Toil eller liknande miljövänliga produkter så kan du inte rengöra ett filter som haft ”vanlig” filterolja i sig då tvättpulvret inte klarar att få bort de filteroljorna.

1. Ta ur det skitiga filtret försiktigt så det inte ramlar ner smuts vid insuget. Ta ur filterhållare om det finns en sådan. Tappa upp hett vatten i en hink eller diskho, det går mycket lättare om vattnet är varmt. Blanda ut tvättpulvret i vattnet och lägg i filtret. Låt det gärna dra en stund så den gamla filteroljan löses upp. Använd sen fingrarna till att tvätta ur filtret från smuts, försök hålla dig i överdelen av hinken/vasken så slipper du blanda upp smutsen som lägger sig på botten. Om filtret är riktigt smutsigt kan man behöva upprepa proceduren med en ny omgång tvätt.

2. Skölj och tryck sedan ur vattnet så gott det går, men vrid inte ur filtret då det förstör porerna. Låt sedan filtret torka ordentligt, gärna över natten. Häng upp det på en krok i taket eller liknande så ligger det luftigt.

3. Vid inoljning av filtret är ett par plasthandskar praktiska. Jag föredrar att förvara oljan i en burk så att överflödig olja hamnar där. Applicera oljan med fingrarna på filtret, både in- och utsidan. Se till att filtret är inoljat överallt och krama eller tryck ur överflödig olja. Vill man så kan man lägga på en rand med filterfett där luftfiltret ligger mot skarven till luftburken för att få riktigt tätt.

Praktiskt är att ha flera filter hemma så kan man tvätta alla samtidigt, färdiga inoljade filter kan förvaras i plastpåsar och snabbt bytas när det behövs. Tänk på att använda riktig filterolja, inte motorolja eller liknande då denna inte tätar lika bra och rinner av. Om man använder en vanlig traditionell filterolja brukar det funka bra att tvätta filtret i Yes och avfettning, använd inte bensin för detta då det kan lösa upp de limmade sömmarna i filtret.


Kommentarer

Inga kommentarer för “Rengöring av luftfilter”

Kommentera!

Du måste vara inloggad för kommentera.

« « Hemma hos Tony Cairoli | Säkerhetswire för Brembobromsar » »