« « KTM Zero Emission Bike | Inför Enduro SM, Norrahammar » »

Minska krampen i underarmarna

Kramp i underarmarna eller armpump är ett vanligt fenomen bland crossförare. Både nybörjare och proffs råkar ut för detta. Underarmarna stumnar och man orkar knappt hålla i styret, känner du igen dig?
Här ger vi några värdefulla tips som du kan testa.

1. Värm upp. Spring en kort sträcka eller gör någon annan övning som gör att du får upp pulsen och ökar blodcirkulationen. Det är viktigt att vara varm innan du sätter dig på hojen.

2. Stretcha underarmarna innan du börjar köra. Pressa händerna mot styret så du har händerna i ungefär 90 graders vinkel mot armarna. Vänd sedan så du har handflatorna uppåt och ta tag i styret med fingrarna och pressa sedan fingrarna mot styret. Du vet att du gör rätt när du känner stretchen i underarmarna.

3. Undvik att använda kläder eller skydd som sitter för tight åt underarmar eller handleder. Kör man med armbågsskydd kan man testa att släppa upp dessa lite grann. Tänk på att inte dra åt handskarna för tight. Tänk även på hur hårt mudden på tröjans ärm sitter, modifiera om nödvändigt.

4. Vinkeln på koppling- och bromsgrepp påverkar. Standard är att ha greppen i samma vinkel som dina underarmar har när du är i ”attackposition”. Tänk dig att du får en rak linje från underarmar ända ut till greppen.

5. Kör och träna mycket crossåkning. Regelbunden körning tränar dina underarmsmuskler och gör de uthålligare.

6. Tänk på att köra avslappnat. Du ska inte hålla fast dig krampaktigt i hojen med armarna, det gör du med knäna. Om du har svårt att knipa ordentligt med knäna kan du testa att vinkla in tåspetsarna mot motorn, detta gör att du automatiskt vinklar knäna inåt.


Kommentarer

En kommentar för “Minska krampen i underarmarna”

  1. Efter att ha hållit på med bergsklättring där ”pump” i armarna är stort problem är mitt tips att vila direkt när man börjar känna att armarna stumnar till. Fortsätter man köra så kommer det bli så stumt att man behöver flera dagar att ”läka ihop”.

    Postad av Mats | 13 januari, 2012, 19:15

Kommentera!

Du måste vara inloggad för kommentera.

« « KTM Zero Emission Bike | Inför Enduro SM, Norrahammar » »